Urządzenia

Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, rozszerzyliśmy naszą ofertę o różnego rodzaju wagi mechaniczne oraz elektroniczne. Oferowane przez nas wagi są po kapitalnym remoncie, wymalowane, zakonserwowane, sprawdzone pod względem metrologicznym zakończonym legalizacją wykonaną przez Urząd Miar. Nasza oferta ciągle się zmienia, dlatego poniżej przedstawiamy jej fragment.

 

Sprzedawane przez Nas wagi laboratoryjne z serii Vibra wykorzystują efekt przetwornika kamertonowego. Dzięki zastosowaniu tej innowacyjnej metody urządzenia zawierające przetwornik posiadły wiele cech odróżniających je od starszych urządzeń, między innymi:

  • wysoką dokładność wyników
  • liniowość i powtarzalność pomiarów
  • brak konieczności wstępnego nagrzewania

 

Czujnik kamertonowy, który ma całkowicie odmienną konstrukcję zrewolucjonizował koncepcję budowy wag elektronicznych. Bardzo mały pobór mocy wymagany do utrzymania drgań przetwornika powoduje, że czujnik nie wymaga okresu nagrzewania wstępnego.

Kamertony są używane jako wzorce częstotliwości do zegarów i strojenia instrumentów muzycznych. Są one bardzo dokładne i wytrzymałe na przeciążenia. Stabilność przetwornika kamertonowego jest bardzo wysoka a dodatkowo nie jest potrzebny przetwornik A/C. Ponadto, odkształcenie materiału przetwornika jest dziesięć razy mniejsze aniżeli czujnika tensometrycznego a czułość sygnału wyjściowego jest 50 razy lepsza.

Jako ciekawostkę należy podać, że firma Shinko Denshi, producent wag VIBRA, czynnie uczestniczyła w powstaniu największego i najdokładniejszego teleskopu optycznego świata. Japońskie Państwowe Obserwatorium Astronomiczne zbudowało teleskop na szczycie hawajskiego wulkanu Mauna Kea, położonego na wysokości 4200 m. n.p.m. za gigantyczną sumę 40 miliardów jenów. Konstruktorzy firmy Shinko wymyślili oraz wykonali projekt aktywnego systemu podtrzymania zwierciadła teleskopu wyposażonego w 261 czujników siły o wyjątkowej dokładności i stabilności. Zastosowano wysublimowaną koncepcję czujników kamertonowych.
Projekt zakończył się całkowitym sukcesem i w roku 2000 budowa została zakończona.

 

Uni Bloc

Japońska firma Shimadzu przedstawiła swoją innowacyjną technologię czujnika wagowego do pomiarów precyzyjnych w roku 1989. Element ten, wykonany z jednego kawałka aluminium miał zastępować zwykły mechanizm magnetoelektryczny. Unibloc jest tworzony przez niezwykle precyzyjne automaty mocujące układy pomiarowe w korpusie. Cyfrowa technologia produkcji zapewnia doskonałą jakość wykonania. Posiada on zwartą i uniwersalną konstrukcję zapewniającą stałość charakterystyki temperaturowej, zaskakująco szybki czas reakcji oraz niezwykłą trwałość. Technologia unibloc umożliwia bardzo szybką odpowiedź i wyświetlenie stabilnego wyniku pomiaru, znakomitą stabilność, trwałość i powtarzalność pomiarów.

Wagi z czujnikiem unibloc wyróżniają się wieloma nowatorskimi cechami:

Szybka odpowiedź

Jednolity mechanizm i cyfrowe przetwarzanie danych owocują błyskawicznym czasem odpowiedzi, jednocześnie gwarantując dużą stabilność pracy.

Zgodność ze standardami GLP/GMP/ISO9000

Jeśli została podłączona drukarka, dane mogą zostać wydrukowane wraz z dokładnie określonym czasem pomiaru. Wydrukowany raport kalibracji może upewnić Nas w kwestii zgodności ze standardami pomiaru GLP/GMP/ISO9000.

Automatyczna kalibracja z uwzględnieniem temperatury: PSC

Waga wykrywa fluktuacje temperatury, które mogą wpływać na dokłdność pomiaru i automatycznie kalibruje urządzenie w celu kompensacji efektu. Funkcja ta jest oferowana przez firmę Shimadzu od 1985 roku.

Zautomatyzowana kalibracja o ustalonych godzinach

Waga automatycznie kalibruje się o wcześniej określonych przez użytkownika godzinach, do trzech razy dziennie (np. przed rozpoczęciem pracy, w trakcie przerwy lub po pracy).

Unikalna technologia Shimadzu - Windows Directs - najporęczniejszy sposób transmisji danych do komputera

Wyniki pomiarów mogą być przekazane do Excela lub innych aplikacji dla Windows, bez potrzeby instalacji żadnego oprogramowania. Wszystko co jest potrzebne, to kabel RS-232c.

Liczenie sztuk i konwersja jednostek

Jako dodatek do funkcji liczenia sztuk, waga jest w stanie zaprezentować wyniki w wielu jednostkach takich jak np. karat.

Duża i wygodna komora wagowa

ułatwia ważenie nawet dużych naczyń. Równomierny rozkład temperatury w obiekcie przed wykonaniem ważenia jest podstawą w ważeniu precyzyjnym. Duża przestrzeń pozwala na umiesczenie próbek kontrolnych wewnątrz komory wagowej.

Podświetlany ekran

umożliwia odczytanie pomiarów przy słabym świetle.

Ekran analogowy

prezentuje w przyjazny sposób stan obciążenia urządzeni

Czy zdają sobie Państwo sprawę, jakie ryzyko powstaje przy montażu oraz naprawie wagi samochodowej? Niewłaściwa decyzja o montażu czy miejscu posadowienia wagi samochodowej niesie za sobą wiele niebezpieczeństw, których następstwa mogą być widoczne przez cały okres jej późniejszej eksploatacji. Jeżeli nie przeanalizujemy dokładnie tej decyzji, czyli niewłaściwie dobierzemy warunki lokalizacji i właściwości geologiczne gruntu, skutki posadowienia wagi w nieodpowiednim miejscu będą nieodwracalne.

Wielu producentów wag niestety nie przywiązuje odpowiedniej rangi do właściwego przygotowania podłoża. Dotyczy to szczególnie wag najazdowych - z założenia nieprzypisanych ściśle do danego miejsca.

Nic bardziej mylnego.

Waga najazdowa musi być osadzona na stabilnym, wypoziomowanym podłożu, czyli musi być wylany otwór wagowy oraz wykonana w nim konstrukcja zbrojona. Wielu producentów unika informacji na temat odpowiedniego przygotowania podłoża pod wagę. Być może chodzi o cenę usługi, a nie o zapewnienie odpowiedniej jakości wykonania.

Nasza firma proponuje wykonanie właściwych prac budowlanych na podstawie zezwolenia budowlanego uzyskanego przez inwestora.

Gwarantujemy wysoką jakość prac wykonywanych przez fachowców z długoletnim doświadczeniem w zakresie prac zbrojarskich, a także właściwy i oszczędny dobór materiałów adekwatny do miejsca posadowienia wagi.

Jako nieliczni wykonujemy prace budowlane w postaci przygotowania otworu wagowego do wagi zagłębionej oraz przygotowania odpowiedniego podłoża do wagi najazdowej.

Jako zaledwie jedni z nielicznych zajmujemy się dystrybucją ultrafioletowych naświetlaczy do odkażania szkła barowego oraz jaj konsumpcyjnych. Służą one do dezynfekcji powierzchni jaj i szkła. Odkażanie odbywa się przez naświetlanie ultrafioletem. Wszystkie oferowane przez Nas urządzenia posiadają świadectwa Państwowego Zakładu Higieny oraz certyfikat 

Krajalnice do wędlin
Urządzenia zbudowane z nierdzewnych stopów aluminium są sterylne, bardzo trwałe i łatwe w utrzymaniu. Prosta konstrukcja pozwala na szybki montaż i demontaż, np. w celu wyczyszczenia. W standardowym wyposażeniu znajduje się komplet ostrzałek do tarcz tnących. Dodatkowo możemy rozszerzyć możliwości Państwa krajalnicy, dodając teflonowe ostrza do cięcia serów twardych.

Krajalnica do wędlin 310p2 i do sera 310p2T

  • przeznaczona do użytku w sklepach, cateringu i gastronomii,
  • wykonana z materiałów nierdzewnych,
  • pochylone ostrze o średnicy 250mm,
  • idealne pochylenie stołu podawczego do noża 45°,
  • wymiary stołu 220 x 200mm,
  • grubość krojonego plastra 0 – 16mm,
  • wbudowana ostrzarka,
  • niezawodna przekładnia ślimakowa.

Krajalnica do wędlin 612p i do sera 612pT

  • przeznaczona do użytku w dużych sklepach, supermarketach, cateringu, gastronomii i w zakładach zbiorowego żywienia,
  • wykonana z materiałów nierdzewnych,
  • pochylone ostrze o średnicy 300 mm,
  • idealne pochylenie stołu podawczego do noża 45°,
  • wymiary stołu 300 x 250 mm,
  • grubość krojonego plastra 0 - 24 mm,
  • wbudowana profesjonalna ostrzarka,
  • profesjonalna przekładnia ślimakowa.

Kotleciarka do mięsa KM27

  • wysokowydajne urządzenie do zmiękczania i nacinania masy włóknistej mięsa,
  • wyposażona w zespół specjalnie ukształtowanych nożyków ze stali nierdzewnej gwarantujących precyzyjne nacinanie mięsa,
  • spiralne rozlokowanie ostrzy na wałkach obrotowych umożliwiające uzyskanie maksymalnego efektu rozciągania mięsa,
  • idealna do przygotowania mięsa pieczeniowego, smażonego do krótkiego podsmażania, grillowania, marynowania i pakowania próżniowego,
  • znajduje zastosowanie w marketach, sklepach mięsnych, zakładach przetwórstwa mięsnego, w gastronomii, restauracjach, zakładach gastronomicznych i cateringu,
  • wysoka jakość przetwarzania mięsa,
  • łatwa i szybka wymiana modułu,
  • cicha przekładnia olejowa,
  • tania eksploatacja,
  • duża niezawodność użytkowa,
  • komfort obsługi i wysokie bezpieczeństwo pracy,
  • funkcjonalna i wygodna w obsłudze dzięki zastosowaniu podwyższającej podstawy pod napęd,
  • zapewniająca podniesienie walorów smakowych w skutek nacinania i zmiękczania przetwarzanego mięsa,
  • zasilanie jednofazowe 230 V.

Maszynki do mielenia mięsa

Profesjonalna maszynka do mięsa jest niezastąpionym urządzeniem kuchennym we wszelkich firmach i zakładach żywnościowych, a także w restauracjach, hotelach i stołówkach. Konstrukcja odlewana ciśnieniowo ze stopów aluminium jest odporna na korozję i wytrzymała mechanicznie. Części mające bezpośredni kontakt z żywnością są zrobione z wytrzymałej stali nierdzewnej, aby zapewnić najlepsze efekty i najlepszą jakość pracy. Mechanizm przekładni ukryty jest w komorze wypełnionej olejem. W sprzedaży oferujemy również większe modele oraz maszynki z obudową ze stali nierdzewnej

Wilk do mięsa TC12 z sitkiem 4,5mm/ 6mm/8mm

  • przeznaczony do użytku w dużych sklepach, supermarketach, cateringu, gastronomii oraz w zakładach zbiorowego żywienia i przetwórstwa mięsnego,
  • idealny do mielenia mięsa surowego,
  • gardziel, ślimak, nóż i sitko wykonane ze stali nierdzewnej,
  • bardzo wysoka funkcjonalność poprzez zastosowanie zdejmowanej gardzieli  z zestawem tnącym,
  • możliwość zakupu wymiennego podzespołu gardzieli (gardziel + ślimak + nóż + sitko + nakrętka),
  • łatwy w utrzymaniu czystości,
  • niezawodna i wyciszona przekładnia zębata pracująca w kąpieli olejowej (bardzo cicha),
  • przeznaczony do pracy przerywanej, przy pełnym obciążeniu.

Wilk do mięsa TC22 z sitkiem 4,5mm/6mm/8mm

  • przeznaczony do użytku w dużych sklepach, supermarketach, cateringu, gastronomii oraz w zakładach zbiorowego żywienia i przetwórstwa mięsnego,
  • idealny do mielenia mięsa surowego,
  • gardziel, ślimak, nóż i sitko wykonane ze stali nierdzewnej,
  • bardzo wysoka funkcjonalność poprzez zastosowanie zdejmowanej gardzieli  z zestawem tnącym,
  • możliwość zakupu wymiennego podzespołu gardzieli (gardziel + ślimak + nóż + sitko + nakrętka),
  • łatwy w utrzymaniu czystości,
  • niezawodna i wyciszona przekładnia zębata pracująca w kąpieli olejowej (bardzo cicha),
  • przeznaczony do pracy przerywanej, przy pełnym obciążeni.